Gå til indhold Slice Created with Sketch.

04. sep 2017 | Copydan KulturPlus

Kvinde med mobil | © Jeppe Willum Kejser
Kvinde ser Copydans hjemmeside på mobilen

Højesteret har i dag afsagt dom i en sag mellem rettighedshaverne i regi af Copydan KulturPlus og Microsoft/Nokia. Dommen fastslår, at Microsoft/Nokia skal betale 20 mio. kroner i kompensation til kunstnere og producenter for salg af hukommelseskort til mobiltelefoner.

Dommen har allerede fået stor betydning, da det er blevet afklaret, at den danske lovgivning ikke er i overensstemmelse med EU-retten. Højesterets afgørelse glæder Jacob Graff Hedebrink, administrerende direktør for Copydan KulturPlus:

”Det er en god nyhed for danske kunstnere og kulturproducenter. Microsoft/Nokia har siden 2004 afvist at betale den kompensation, som rettighedshaverne har ret til, men nu kommer betalingen så endelig”, siger Jacob Graff Hedebrink.

Ny kompensationsordning på vej til kunstnerne

I Danmark er det lovligt at kopiere musik, tv, radio og film til privatbrug. Kun løse, blanke medier som cd’er og dvd’er har hidtil udløst et vederlag til kunstnerne.

”Via Højesteretsdommen er det blevet afklaret, at den danske kompensationsordning er i strid med EU-retten, da den ikke omfatter hardware, og derfor må den moderniseres hurtigst muligt”.

Jacob Graff Hedebrink | Adm. Direktør, Copydan KulturPlus

Medier med indbygget kopieringsfunktion har ikke været omfattet af ordningen, men nu er der håb forude for rettighedshaverne, udtaler Jacob Graff Hedebrink:

”Via Højesteretsdommen er det blevet afklaret, at den danske kompensationsordning er i strid med EU-retten, da den ikke omfatter hardware, og derfor må den moderniseres hurtigst muligt”.

Kulturministeriet arbejder lige nu på en ny, opdateret ordning for privatkopiering, som kunstnerne og kulturproducenterne har kæmpet for i årevis:

”Rettighedshaverne skal have kompensation, hvad enten kopiering af film og musik foregår på en cd, en telefon eller en computer. Den tabte indtægt for en musiker eller skuespiller er den samme uanset, hvor og hvordan kopieringen foregår.”