Video Godt tv er noget, vi er sammen om

Alle tv-, radio- og filmproduktioner er resultatet af flere og ofte rigtig mange menneskers arbejde. Forfatteren bag manuskriptet, skuespillerne, instruktøren, producenten og alle de andre, som har gjort sig umage for at skabe en oplevelse hos brugeren på den anden side af skærmen. 

De individuelle kunstnere og producenter har rettigheder til deres arbejde, og i Danmark har vi en rettighedsmodel, som gør det muligt for andre at bruge deres arbejde mod rimelig betaling.

Betaling for arbejde

Princippet bag Copydan er helt enkelt: kunstnere og producenter af indhold skal som rettighedshavere have betaling, når andre bruger det indhold, de skaber. Når virksomheder laver forretning med audiovisuelt indhold skal rettighedshaverne bag have betaling for brugen. I stedet for at virksomheder, institutioner og private selv skal forhandle individuelle aftaler med rettighedshaverne om at bruge deres indhold, hvilket ville være umuligt i praksis, så kan de indgå aftaler med Copydan, som forhandler rettigheder på vegne af rettighedshaverne.

Udbredelse af indhold mod kompensation

Den danske rettighedsmodel beskytter i virkeligheden den enkelte kunstners og producents ophavsret til et værk som fx en film eller tv-produktion, som han eller hun har medvirket til at skabe. Samtidigt er den danske rettighedsmodel med til at sikre udbredelsen af værker til glæde for den brede befolkning. Det er muligt fordi kunstnerne og producenterne modtager vederlag, når deres værker eller indhold bliver brugt.

Inden for Copydan KulturPlus virke har blankmedieordningen til formål at sørge for, at private må kopiere indhold til eget brug, mod at kunstnerne og kulturproducenterne bag indholdet bliver kompenseret.