Gå til indhold Slice Created with Sketch.

11. feb 2021

Mobil med headphones | © Jeppe Willum Kejser
Mobil med headphones

Efter mere end 15 års laden-stå-til er der blevet landet en ny aftale om kompensation til kunstnere og kulturproducenter for private borgeres ret til at privatkopiere.

Kulturminister Joy Mogensen er onsdag sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Frie Grønne blevet enige om en modernisering af kompensationsordningen for privatkopiering (blankmedieordningen). Indtil i dag har kun usb-stick, cd-skiver, dvd-skiver og lignende næsten forældede kopieringsmedier været omfattet af ordningen, men fremover skal den også omfatte smartphones, tablets, harddiske og computere, som er de medier, man bruger i dag, og som EU-retten bestemmer skal være omfattet af ordningen.

EU-retten siger, at kunstnere og kulturproducenter skal have en rimelig kompensation, når staten eksproprierer en del af ejendomsretten til de kunstneriske værker og præstationer, og den kompensation er med den nye ordning nu fastsat til 93 mio.kr. årligt.

”Det har været en lang, sej kamp, hvor vi igennem mere end 15 år har kæmpet for en helt legitim modernisering af ordningen, og det er derfor en glædens dag, når der nu er lavet en ny aftale,” siger Lena Brostrøm, bestyrelsesformand for Copydan KulturPlus.

”Kulturministeren og partierne bag aftalen har gjort et stort arbejde for at få denne sag bragt på plads, og det er vi taknemmelige for. Vi havde peget på et højere beløb, som havde bragt os på niveau med den kompensation, man betaler i flere sammenlignelige lande, men vi har også forståelse for, at 93 mio.kr. var det beløb, der kunne skabes bred opbakning til. Det er et beløb, der vil komme mange kunstnere og kulturproducenter til gode,” siger Lena Brostrøm.

”Igennem mange år har skiftende kulturministre og regeringer haft denne sag på deres bord uden at få den løst. EU-retten har siden 2003 pålagt Danmark at lave en modernisering af kompensationsordningen for privatkopiering, men det er først i år, at det er lykkedes. Det er godt, at vi nu følger EU-reglerne også på dette område. Retssagen mod staten for ikke at overholde EU-retten kan nu forhåbentligt løses via et forlig for fortiden - kunstnerne har flere gange inviteret til forligskaffe. Vi ser frem til at se lovforslaget, da djævlen ligger i detaljerne”, siger Jacob Graff Hedebrink, adm. direktør Copydan KulturPlus.